KAĞIZMAN’DA MISIR SATIŞLARI BAŞLADI
Bağlık bahçelik olan Kağızman’ın mısırı çıkmadan mısır satışları başladı. Mersinden çuvallar ile getirilen olgunlaşmış mısırların pişirilerek halka satışı devam ediyor.
Mısır satıcısı Süleyman Kaya, Kağızman mısırları henüz yetişmeden Mersin’den mısır getirdiklerini ve halkın mısır ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirtti.
Süleyman Kaya şöyle konuştu: Ben yıllardır halkımıza mısır satıyorum. Beş altı yıldır 1 TL’den satış yapıyorum. Her şeye zam geliyor bizim mısıra satış gelmiyor. Vatandaşa hizmet ediyoruz. Kazancımız çok az.
Ben başladığımda tüp 43 TL idi. Şimdi 65 TL. Kazancımız yok ama boş kalmaktan daha iyidir. Yine mısır satışına devam ediyoruz. Mısır enerji kaynağıdır. Besin deposudur. Midenin suyunu alır. İnsanı tok tutar. Mısırın insan bedenine çok yararı var. Kazanlarda kaynatıp pişirerek satışa sunuyoruz mısırlarımızı. Mısırlar Mersin’den geliyor bize. Kağızman mısırı çıkınca onu da pazarlayacağız, diye konuştu.
Mısırın Vücuda Faydaları: Mısır tam bir vitamin deposudur.B1 vitamini, patotonik asit B5 vitamini, folat, niasin B3 Vitamin ve C vitaminini de bol miktarda içermektedir. Mısır ayrıca diyetsel liflerin, fosfor ve magnezyum minerallerinin iyi bir kaynağıdır.
Kalp sağlığı İçin Mısır :Mısırın sağlığa katkısı sadece lifli olması boyutunda değildir. Belirgin miktarlarda ki folik asit ,niasin ve sağlamış olduğu magnezyum ile de son derece faydalı bir besindir. B vitamini olarak bilinien Folik asit doğumsal bozuklukları önlemede yardımcı olur. ayrıca homosistein seviyelerini düşürmeye yardım eder.
Tıbbi Özellikleri: 1 - Bağırsak ve karaciğer fonksiyonlarını düzenler : Mısırın yüksek lifli içeriği bağırsak geçişini destekler, kollesterol seviyelerini geriletir ve bağırsak fonksiyonlarını iyileştirir. 2 - Diüretiktir : Düzenli olarak yenilmesi eliminasyonu kolaylaştırması yoluyla sıvı birikimini elimine etmeye yardım eder. Ödem durumunda, bir tencere suda kaynatacağınız bir taze mısır koçanı bir saat süre ile kaynatılıp sıkılıp soğutulur.Ödem durumu iyileşinceye kadar günlük 2 ile 3 kupa arasında içilir; tedavinin sonlanmasında önce bir hafta önce bir kupaya indirilerek devam edilir.Bunun sonrasında dozu ihtiyaca göre 2 ile 3 gün için tekrar edebilirsiniz.Ayrıca sadece püsküllerini kullanmak sureti ile bir diüretik infüzyonu da yapmış olabilirsiniz. 3 - Kaşıntıyı azaltır: Hafif kaşıntıya böcek sokmasına bağlı hafif kaşıntıyı rahatlatmak üzere bir miktar suda çözünmüş az bir miktar mısır nişastasını direkt olarak birkaç dakika süre ile deriye uygulamak üzere lapa halinde uygulayın; suçiçeği gibi çocukluk hastalıklarının sebep olduğu kaşıntılar durumunda ılıklı su banyosuna bir tutam mısır nişastası ekleyin ; 15 dakika civarında bir banyo bu hastalıklar sebebi ile ortaya çıkan rahatsızlığı geçici olarak geriletecektir.. 4 - İshali tedavi eder : Mısır bağırsak geçişini iyileştirirken diğer yandan ishali birkaç saat içerisinde durdurmanın etkili yoludur.Basit olarak öncesinde kaynatılmış olan bir bardak soğuk suya bir iki çay kaşığı mısır nişastası ekleyin ve bunu bu şekilde için.Meyve, su ve sebzelere ilişkin problemi olan ülkelere giderken küçük bir çanta mısır nişastasını yanınıza almanız kolaylık sağlayabilir.
Haber: Sait KÜÇÜK






