Kars’ta, icra dosyalarında son yıllarda ve özelliklede son aylarda ciddi bir artış söz konusu.
Enflasyon ve döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaları, artışları ve ekonomiyi değerlendiren Karslı vatandaşlar, bankaların, çiftçi borçları, kredi kartı ve kredi borcu olan vatandaşların icra yoluyla adeta canına düşmüş durumda olduğunu söylediler.
Karslı vatandaşlar, “Kiralar artmış, elektrik, doğalgaz, çiftçi maliyet fiyatlarına zamlar peş peşe gelmişken, çocuklarımızın okul masrafları artmışken bankalarda avukatlar aracılığıyla vatandaşları zor durumda bırakarak icra takiplerine hız vermiş durumda. Zaten zar zor geçinen vatandaş ne yapacağını şaşırmış.
Vatandaşların karşılaşacağı çok büyük olumsuzlukların yaşanacağı göz ardı ediliyor. Borçla borç kapatmaya çalışıyoruz. Günlük telefon görüşmelerimizin birçoğunu avukatlık ofislerinden gelen icra takiplerine ilişkin aramalar oluşturuyor” dediler.
Vatandaşlar, koronavirüs pandemi dönemi ve sonrasında merkez üssü Kahramanmaraş olan, 11 ilde hissedilen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin ve yaşanan sel baskınları nedeniyle ülkemizde ekonomik bir sıkıntı yaşanmasına rağmen bankaların avukatlar aracılığıyla kendilerini çok sıkıştırdıklarını belirterek, “Zaten ülkemizde istesekte, istemesekte döviz kurlarında, enflasyonda artış ve dalgalanma yaşanıyor.
Ekonomik olarak zor geçindiğimiz bir dönemde icra takiplerine düşmüş durumdayız. Bir taraftan bankalar bir taraftan avukatlar vatandaşı müşteri gözüyle görüyor ve yaşamış oldukları ekonomik sıkıntıları hiç görmüyorlar. Bankaların ve banka avukatlarının biraz daha vatandaşa rahat nefes aldırmalarını istiyoruz. Borcumuzu ödemeyeceğiz demiyoruz ancak üzerimize çok ağır baskılar yapılıyor. Bu konunun ilgili bankacılık kurumları ve ilgili bakanlıklar nezdinde tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz. Bankalar güneşli havada şemsiye veriyor, yağmurlu havada vatandaştan geri alıyor.
Ama büyük şirketlerin, holdinglerin bankalardan aldığı kredileri ödemediği zaman hiçbir takibat, icra işlemi yapılmazken, olanlar çiftçiye, dar gelirli ve tek bir maaşa kalan çalışan ve emekliye oluyor. Yani zengine destek, vatandaşa icra.
Görünen o ki vatandaş fakirleşiyor, bankalar icradan zenginleşiyor. Temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılamakta zorlanırken kredi, kredi kartı ve borçla yaşıyoruz. Bu tablo yılsonuna doğru daha da kötüleşecek” diyerek görüşlerini dile getirdiler.
Türkiye’de, kredi kartı yüzünden icraya verilenlerin sayısı geçen yıla göre yüzde 145 artarken, Tüketici kredisi yüzünden icraya verilenlerin sayısı da yüzde 85 civarında arttı. Son 5 yılda, bankaların borcu yüzünden icra takibine aldığı vatandaş sayısı 5 milyonu geçti.
Neredeyse her 6 aileden birinin başında bir icra dosyası bulunuyor. Fiyat artışlarına yetişemeyen vatandaşların çoğunluğu geçinebilmek, bir kısmı da hayat standardını sürdürebilmek için borçlanmak zorunda kaldı. Geçen yılın son 6,5 aylık döneminde vatandaşların bankalara olan kredi kartı borç bakiyesi 73,2 milyar lira geçerken bireysel kredi borç bakiyesi ise 140 milyar liranın üzerinde arttı.